У Нігерії внаслідок серії атак ісламістів загинули 50 християн

09 Мая 2024 Published in Дайджест
Read 160 times

Нігерія залишається країною із найбільшою кількістю жертв серед християн за останній час. Ісламські бойовики регулярно здійснюють напади на християнські поселення в центральних та північних регіонах і вирізають мешканців, включно із жінками та дітьми.

Протягом останніх двох тижнів ісламісти провели низку атак на християнські поселення. 19 квітня в Плато вони вбили 12, протягом 20-22 квітня у Бенуе внаслідок масштабної різанини загинули ще 28, 23 квітня в Кадуні ісламісти вбили пастора Манассеха Ібрагіма, а 5 травня бойовики Фулані напали на поселення в цьому ж регіоні та вбили ще 6 християн.

Внаслідок цих та інших нападів ісламісти поранили десятки людей, а також атаки супроводжуються викраденнями з метою отримання викупу. Вбивства християн у Нігерії є системними. При цьому стратегія місцевої та національної влади в таких випадках включає лише перевірку кількості постраждалих і загиблих, а також оголошення чергового розслідування, яке не призводить до викорінення ісламських угруповань.

Нігерія залишається найбільш смертоносним місцем для християн. З жовтня 2022 року по вересень 2023 року там були вбиті 4118 християн (дані Open Doors). Системна різанина християн в Нігерії залишається здебільшого ігнорованою міжнародноюї спільнотою та правозахисними організаціями. Особливо цинічно виглядає те, що західні політики свідомо відкидають релігійний мотив нападів і штучно пов’язують насильство із зміною клімату. Після масової різанини на Різдво, в якій загинули дві сотні християн, Європейський Парламент опублікував резолюцію, в якій причиною насилля назвав конкуренцію за землю, викликану стрімкою зміною клімату.

1 травня Комісія США з питань міжнародної релігійної свободи (USCIRF) опублікувала річний звіт, в якому знову включила Нігерію як країну, де переслідують християн. Хоча напади ісламістів відбуваються регулярно вже багато років, однак у 2021 років Державний департамент США виключив Нігерію з цього переліку, що спричинило схвалення з боку ісламістських груп.

Понад два десятиліття різні ісламістські угруповання, особливо «Боко Харам», атакують християн та відносно поміркованих мусульман. Організація несе відповідальність за сотні викрадень людей, приблизно 50000 убивств і втечу 2 мільйонів нігерійців у інші регіони та країни.

Джерело

Leave a comment

Поля,обозначенные (*), обязательны к заполнению.

Комментарии публикуются после проверки модератором.